Veganske kosttilskud fra Terranova

Indlægget er sponsoreret af Terranova.

For mig er det vigtigt at spise en sund og varieret kost med masser af bælgfrugter, grøntsager, fuldkorn, frugter, nødder og kerner. Jeg er overbevist om, at en plantebaseret kost er vejen til et godt helbred. Det er der mange studier, der viser, og det har jeg selv mærket gennem de seneste 13 år som veganer.

assorted-broccoli-cabbage-1300972

Fra planter kan vi få stort set alt, hvad vi har brug for, men som veganer er der nogle få ting, som er vigtige at være opmærksom på, og det er B12-vitamin og D-vitamin. B12 produceres af bakterier, og eftersom vi lever meget rent og forsøger at undgå jordrester på vores grøntsager osv., er vi nødt til at tage et tilskud. Det er meget vigtigt for at undgå B12-mangel, der er en alvorlig sag. D-vitamin danner vi, når vi får sollys på huden i sommerhalvåret, men om vinteren er sollyset i Danmark ikke tilstrækkeligt til at danne D-vitamin, og derfor bør vi tage et tilskud.

Terranova er en ny serie af kosttilskud på det danske marked. Alle produkter er 100 % veganske og fri for tilsætningsstoffer, bindemidler, fyldstoffer, konserveringsmidler og sødestoffer. Terranova har selvfølgelig også lavet tilskud med B12-vitamin og med D-vitamin. Ofte ser man vegansk D-vitamin i varianten D2, men dette er med D3, som er mere effektivt. Terranova har også lavet et tilskud af D-vitamin specielt egnet til børn, som indeholder 10 ug D-vitamin i en lille kapsel, som let kan tømmes i maden, hvis barnet endnu ikke kan sluge kapslen.

T1735_B12

Udover at alle veganere bør tage et tilskud af B12 og D-vitamin, kan det også være nødvendigt eller gavnligt at tage andre tilskud. Det anbefales eksempelvis, at alle gravide tager et jerntilskud fra 10. graviditetsuge. I min seneste graviditet tog jeg ekstra jern, fordi jeg havde fået målt mit jern-niveau, og blodprøven viste, at jeg havde brug for lidt ekstra. Terranova har et jern-tilskud på 20 mg, der er skånsomt for maven og desuden en multivitamin til gravide.

terranova1783A.K

Hvis man er inde i en periode, hvor man ikke føler, at man får spist ligeså sundt, som man gerne ville, kan man overveje at supplere med en multivitamin eller andre relevante tilskud. Terranova laver en multivitamin med frysetørrede planter og urter. Når planterne frysetørres, trækker man alt vandet ud, så man opnår en mere koncentreret version af den oprindelige friske plante. Det samme er tilfældet med deres Life Drink, som er et pulver, der udover at indeholde en lang række frysetørrede bær og bladgrønt også indeholder probiotika og fordøjelsesenzymer. Pulveret er perfekt at blande i en smoothie for at give den et lille ekstra boost af sundhed.

Prøv eksempelvis at lave en grøn smoothie med Life Drink:

Ingredienser:
1 håndfuld usaltede cashewnødder, mandler eller hampefrø
2 modne bananer, frosne
100 g spinatblade eller grønkålsblade
En håndfuld frosne ærter
1 appelsin, skrællet
3 bløde dadler, uden sten
1 skefuld Life Drink
Vand eller plantemælk

Fremgangsmåde:
Hvis ikke du allerede har frosne bananer i fryseren, så start med at skrælle bananerne, skær dem ud og frys dem ned i nogle timer.

Blend alle ingredienserne og hæld så meget vand eller plantemælk i, så smoothien får den ønskede konsistens. (Hvis din blender ikke er så kraftig, kan det være en fordel at lægge nødderne i blød først).

Grøn smoothiebowl 2

Kosttilskud vil aldrig kunne erstatte en sund og varieret kost, men relevante tilskud kan supplere den. Jeg foretrækker kosttilskud, der er veganske og af høj kvalitet, og her er et godt bud. Tjek deres mange forskellige varianter og se, om der er noget, der passer til dit behov.

Jeg har tidligere skrevet, hvad jeg typisk spiser på en dag – læs med her, hvis du er nysgerrig 🙂

IMG_5128

8 kommentarer (+add yours?)

 1. gunilla ratz
  nov 14, 2018 @ 09:18:52

  Hej mia, der står vegetarisk, på vitaminerne, ikke vegansk

  Hilsen gunilla ratz

  Sendt fra min iPad

  Den 14. nov. 2018 kl. 08.47 skrev Mia Sommer <comment-reply@wordpress.com>:

  Mia Sommer posted: “Indlægget er sponsoreret af Terranova. For mig er det vigtigt at spise en sund og varieret kost med masser af bælgfrugter, grøntsager, fuldkorn, frugter, nødder og kerner. Jeg er overbevist om, at en plantebaseret kost er vejen til et godt helbred. Det e”

  Svar

 2. Mia Sommer
  nov 14, 2018 @ 10:01:28

  På deres hjemmeside skriver de, at alle produkterne er veganske. Ordene vegetarisk/vegansk bruges ofte i flæng 🙂

  Svar

 3. Laura
  nov 21, 2018 @ 17:02:49

  Hej Mia 🙂
  Tak for dine relevante og informerende indlæg!

  Jeg har levet som veganer i snart 3 år, og har altid taget almindelig B-vitamin ved siden af B12, fordi jeg har fået fortalt af flere, at man ikke kan optage B12 uden at tage B-vitamin ved siden af. Er det noget du også gør, eller er jeg blevet misinformeret?

  Mvh.

  Svar

  • Mia Sommer
   nov 26, 2018 @ 09:28:04

   Tak 🙂 I følge diætist Maria Felding er der ikke nogen undersøgelser, der tyder på, at det er nødvendigt at tage andre B-vitaminer sammen med B12, så det gør jeg ikke.

   Svar

 4. anettebuhl1989
  dec 28, 2018 @ 11:05:08

  Hej Mia.
  Jeg synes ikke jeg kunne finde informationerne på hjemmeside. Men hvilken olie er der i d vitamin kapslerne? Lige pt får min dstter ikke veganske, da den veganske jeg har kunne finde var på kokosolie, hvilket hendes mave går i hårknude af.

  Svar

 5. Ditte
  jan 23, 2020 @ 18:01:12

  Hej Mia,
  Det er måske ikke det rette sted at skrive, jeg er ny på bloggen.
  Jeg vil spørge om du vil anbefale jerntilskud til baby 6-12 måneder? Vi har været vegetarer i mange år og spiser lige nu helt vegansk. Jeg synes de officielle anbefalinger er lidt vage (det kan være en god ide at supplere med jerntilskud). Og hvis ja om du kan anbefale nogle? Baby bliver 6 måneder i næste uge, er startet på grød og mos, bliver stadig ammet lige så meget som før og har lidt problemer med maven nu i forbindelse med skemaden og også da vi startede med d-dråber i sin tid (indtil vi fandt det ‘rigtige’ mærke), så jeg vil helst kun give ham jern, hvis det er nødvendigt, da det også kan være lidt hårdt ve maven. Jeg tager selv jern, ved ikke om det kan hjælpe gennem modermælken?

  På forhånd tak
  Ditte

  Svar

  • Mia Sommer
   mar 10, 2020 @ 11:18:52

   Hej Ditte

   Jeg gav mit første barn jern, da han var lille, for det anbefalede de dengang. Efterfølgende har de droppet anbefalingen om jern, så de har jeg ikke givet til mine to yngste børn. Jeg har til gengæld været obs på at give dem jernrig kost som bønner, linser og kikærter samt nødder, frø og kerner i blendet form i grød og mos. Jern optages godt sammen med C-vitamin, så det er godt at servere lidt appelsin, rød peberfrugt eller andre C-vitaminrige fødevarer sammen med maden. Jeg kan ikke svare dig på, hvad du bør gøre, men hvis du føler dig usikker, kan du prøve at give jerndråber, og hvis det giver maveproblemer, kan du droppe det igen. Held og lykke 🙂

   Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: