Jeg foretrækker hjemmelavet pålæg, da det oftest er sundere og billigere end købepålæg. Men sommetider trænger man til afveksling eller opdager først sent om aftenen, at den sidste portion pålæg i fryseren allerede er spist, og så er det jo rart med back-up i skabet. Jeg er for det meste fint tilfreds med en banan og et stykke rugbrød, når jeg er på farten, for det er hurtigt og praktisk, men når man har et barn, der går i børnehave og skal have madpakke med hver dag, stiller det nogle krav til ens opfindsomhed. Som de fleste andre mødre vil jeg så gerne gøre det godt for min søn, og det indebærer blandt andet, at jeg forsøger at give ham en sund og varieret madpakke med i børnehave. Jeg vil gentage forsøger, for det er ikke alle uger, hvor jeg har lige meget lyst og overskud til at lave pålæg, men her er købepålæg og fryserplads en stor hjælp.
Når man spiser vegansk, er udbuddet af købepålæg noget indsnævret i forhold til, hvis man spiser hvad som helst. Men der er faktisk en del gode muligheder alligevel. Man kan blandt andet købe “Sandwich spread” i flere varianter (kan købes i bl.a. Irma, Kvickly og SuperBest til 30 kr.), og det er er en af mine absolutte favoritter samt “Bruschetta med tomater og oliven” (kan købes i Fakta til 13 kr.). Derudover er “Tartex” en klassiker, som findes i mange varianter (kan købes i helsekostbutikker til 30 kr.). “Tartex” og “Sandwichcreme” fra Nutana (kan købes i bl.a. Irma, Kvickly og SuperBest til 20 kr.) smager eksempelvis godt sammen med kartoffelskiver eller tomatskiver på rugbrød. “Peberfrugt/artiskok creme” fra Irma (koster 39 kr.) smager også rigtig lækkert!
Det pålæg, som jeg har med her, er kun et lille udvalg af alt det, man kan købe i butikkerne. I helskostbutikker er der mange slags smøre- og skivepålæg (ja, skivepålæg der ligner kød og efter sigende smager ligesom kød), men det er desværre forholdvis dyrt det meste af det. Derfor ser jeg da også hovedsageligt købepålæg som et supplement til det pålæg, jeg selv laver (find opskrifter under kategorien “pålæg“). Andre nemme og billige slags pålæg er blandt andet banan, avocado med salt og citronsaft, figenpålæg, kartofler og tomater. Og hvis man vil gøre madpakken lidt ekstra interessant, kan man jo vedlægge en linsefrikadelle (evt. fra fryseren) eller en grøntsagspandekage. Derudover er gnavegrønt et must, f.eks. gulerodstænger, agurkestænger, cherrytomater og peberfrugt i strimler.
jan 14, 2012 @ 15:08:48
Det er morsomt, at du lige har skrevet sådan et indlæg. En af de nærmeste dage er det min hensigt at skrive noget lignende. Jeg er nemlig lige begyndt at lave mit eget smørrepålæg og jeg er vild med det! Jeg er helt enig med dig; det er meget bedre end det man kan købe.
Nu skal jeg i gang med at eksperimentere og undersøge hvor meget lækkert og spændende smørrepålæg man kan lave! 😀
jan 15, 2012 @ 16:48:21
Jeg ser frem til at læse dit indlæg og prøve nogle af dine opskrifter 🙂 Jeg kunne godt bruge nogle flere idéer til pålæg.