Brød med solsikkekerner og soltørrede tomater

Jeg lavede disse madbrød til årets veganske julefrokost, og jeg var overrasket over, hvor gode de blev. De er lækre, bløde og med masser af smag. Så jeg synes, at de bestemt fortjener en plads på min blog, og jeg har derfor lavet dem igen i dag. Resultatet blev stort set det samme, selvom jeg første gang lavede dem på slum og derfor ikke havde nogen opskrift at følge. Jeg foretrækker nemlig at prøve mig frem, når jeg laver brød, og jeg putter det i, som jeg lige har ved hånden.

Giver 2 store brød

Ingredienser:
600 ml vand
50 g gær
2 tsk. salt
2 spsk. tørret basilikum
3-4 fed hvidløg, pressede
½-1 tsk. gurkemeje (gør brødet mere gyldent, men kan undlades)
100-150 g soltørrede tomater, skåret i stykker
150 solsikkekerner
300 g fuldkornsmel/grahamsmel
550 g alm. hvedemel

Fremgangsmåde:
Varm vandet, så det er “fingervarmt.” Opløs gæren i vandet. Tilsæt salt, tørret basilikum, pressede hvidløg, gurkemeje, soltørrede tomater, solsikkekerner og mel.  Ælt dejen godt! Den må gerne være lidt klistret, da kernerne suger noget af væden, når dejen hæver.

Stil dejen til hævning 1 time et lunt sted tildækket af et viskestykke.

Ælt dejen igen og del den i to stykker. Ælt hver dejklump godt og form dem til to aflange brød. Placer brødene på en bageplade beklædt med bagepapir. Tryk brødene lidt flade. Lad brødene hæve tildækkede i en halv time.

Skær riller i brødene, inden de bages i en forvarmet alm. ovn ved 200 grader i 20-25 minutter.

Tip:
Når dejen hæver første gang, putter jeg den i en stor keramikskål tildækket af et viskestykke. Jeg stiller skålen på en kogeplade, som jeg tænder på lavt blus i nogle minutter. Varmen sætter ekstra gang i hævningen. Man kan også stille skålen oven på en varm radiator eller i en varm vindueskarm.

Når brødene er kølet af, bør de pakkes i lukkede plasticposer, så de holder sig bløde længst muligt.

9 kommentarer (+add yours?)

 1. Sara Hagedorn
  nov 21, 2012 @ 13:58:10

  Jeg kan sige god for dét brød.. Uhm, helt perfekt krumme 😀 og tak for god mad til julefrokosten!

  Svar

 2. vibeke
  dec 06, 2012 @ 22:39:51

  Hej Mia
  Hvordan skal dellefarsen være? Mine deller er fine udenpå, men smager af dej indeni 😦

  Svar

 3. Miss suitcase
  jul 22, 2013 @ 11:32:48

  Jeg forsøger mig med denne som et godt sommer grill brød – pt. Hæver den og jeg er spændt på resultatet !!

  Svar

 4. Sonja Kleinhapel Gonzales
  aug 22, 2013 @ 04:54:54

  Lavede boller ud af dejen – familien var vilde med dem 😉

  Svar

 5. IsaBissa
  mar 13, 2016 @ 16:34:14

  Mmm smager virkelig godt!!

  Svar

 6. Conny
  nov 27, 2016 @ 08:52:29

  Kan man fryse brødet uden det bliver tørt?

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: