Lagkage med marcipan og chokoladeglasur

Da jeg for nylig holdt fællesspisning, serverede jeg lagkage til dessert. Folk var meget begejstrede for den, og flere har bedt om at få opskriften, så her kommer den.

Til 10-12 personer

Lagkagebunde

Ingredienser:
250 g hvedemel
250 g sukker
1 tsk. bagepulver
1 tsk. vaniljesukker
2 spsk. citronsaft
2 spsk. rapsolie
2 dl vand

Fremgangsmåde:
Bland hvedemel, sukker, bagepulver og vaniljesukker. Tilsæt citronsaft, rapsolie og vand. Bland det hele godt.

Fyld dejen i en springform med en diameter på cirka 25 cm og bag den i 25 min. ved 200 grader. Brug almindelig ovn frem for varmluft, da kagen ellers kan blive for mørk, før den er færdig. Lad kagen stå lidt i formen, inden den vendes ud til afkøling.

Halver forsigtigt kagen på midten og brug hver del som bund i en lagkage (brug en brødkniv). Jeg bager altid to portioner, så jeg kan få tre bunde i min lagkage, og den resterende bund fryser jeg ned til senere brug.

Ønsker man chokoladebunde, kan man tilsætte nogle spsk. kakaopulver til dejen. Denne lagkage består af to almindelige bunde og én chokoladebund i midten.

Fyld:
Fyldet i lagkagen består af 600 g jordbær, 2 bananer og kagecreme (de fleste slags kagecremer er veganske, de skal bare blandes med sojamælk i stedet for komælk).

Jeg brugte frosne jordbær, som jeg lod tø op i køleskabet (det tog næsten en hel dag, før de var tøet op). Jeg maste jordbærene med en gaffel og siede jordbærsaften fra, og jeg fordelte dem på det nederste lag i lagkagen sammen med halvdelen af kagecremen.

På andet lag fordelte jeg bananerne samt resten af kagecremen. Jeg vædede desuden den midterste bund med lidt af jordbærsaften for smagens skyld, og for at den ikke skulle blive tør.

Pynt:
På toppen puttede jeg chokoladeglasur og “sølvkugler.” Chokoladeglasuren laves af flormelis, kakaopulver og vand. Jeg har ikke målt mængden af flormelis, kakaopulver og vand, men hold meget igen med vandet, da glasuren skal være rimelig tyk for ikke at løbe ud og blive gennemsigtig. Glasuren skal næsten kunne smøres på. Mængden af kakaopulver afgøres af, hvor mørk man vil have sin glasur, så det gælder bare om at prøve sig frem. Sølvkuglerne kan købes i de fleste supermarkeder.

Dekoration med marcipan:
Siden af lagkagen skal dekoreres med marcipan, som rulles tyndt og langt ud. Lagkagens omkreds er 78,5 cm, og kagens højde er cirka 5,5 cm (mål selv efter). Klip et stykke bagepapir, der er cirka 80 cm langt og klip det ud i to lange stykker. Marcipanen rulles ud imellem de to stykker bagepapir (det er lettest, når man er to om det). Fold marcipanen flere gange undervejs i processen, så det bliver ét langt stykke marcipan. Når marcipanen er rullet ud til cirka 80 centimeters længde, skal den skæres til, så den passer til kagens højde. Mål med en lineal og afsæt mærker på marcipanen. Skær derefter marcipanen til med en skarp kniv. Vær to personer om at løfte marcipanen forsigtigt op og rundt om lagkagen. Skær overskydende marcipan fra, så de to ender lukker perfekt sammen.

Tip:
Lav gerne lagkagen aftenen før, den skal spises, da den smager endnu bedre, når smagen har “trukket” et stykke tid.16 kommentarer (+add yours?)

 1. jensdrejer
  aug 03, 2011 @ 13:02:27

  Wow – den ser rigtig fantastisk ud. Jeg har egentlig lyst til at prøve den med det samme, men jeg må nok hellere vente til en passende lejlighed. Hvis jeg laver den nu, så ender det med garanti også bare med, at jeg spiser det hele selv i løbet af en halv time, haha…. 😆

  Svar

  • miasommer
   okt 03, 2011 @ 13:59:05

   Tak, lagkage er og bliver også min yndlingskage!! Godt, at min kæreste snart har fødselsdag, så der er anledning til at lave lagkage endnu en gang.

   Svar

 2. Marie Skak
  mar 25, 2013 @ 06:55:23

  Wow, den ser godt nok god ud! Må nok også hellere vente til en passende lejlighed, for ellers kommer jeg, som Jens, til at spise det hele.. hehe 😀

  Svar

 3. Luna Månebarn
  mar 27, 2013 @ 10:45:17

  Hej Mia

  Jeg har fødselsdag på fredag og tænker jeg vil bruge din opskrift til at lave en virkelig (!) lækker lagkage. Jeg har tidligere forsøgt men har ikke rigtig været tilfreds med bundene. De er simpelthen blevet for klæge og kagerne er derved blevet for vamle synes jeg. Nu kan jeg se du slet ikke putter fedtstof i dine bunde. Måske er det vejen frem? Jeg glæder mig i hvert fald til at prøve opskriften af. 🙂

  ~ Luna

  Svar

  • miasommer
   apr 04, 2013 @ 08:34:54

   Hej Luna, jeg beklager, at jeg ikke har svaret på din kommentar før nu. Jeg synes slet ikke, at det er nødvendigt med fedtstof i bundene, da man jo alligevel putter så meget “snask” i selve kagen. Hvordan gik det med din lagkage? 🙂

   Svar

 4. Mette
  okt 15, 2014 @ 19:21:08

  Den er hermed lavet og serveret til min fødselsdag – én af gæsterne sagde, at den var bedre end den fra Lagkagehuset! Det siger vist det hele:-) Super god opskrift, bestemt ikke sidste gang jeg laver denne!

  Svar

 5. Anja Darling
  dec 21, 2014 @ 22:02:45

  Mia… hvor køber du sølvkugler uden gelatine? Kh Anja

  Svar

  • miasommer
   jan 01, 2015 @ 17:06:34

   Jeg har købt dem i Kvickly eller Superbrugsen, men jeg ved ikke, om de stadig har dem, eller om de har ændret i ingredienslisten siden da.

   Svar

 6. kamillewind
  maj 15, 2015 @ 10:27:30

  Hej Mia.
  Ved du om det vil kunne lade sig gøre at lave lagkagebunde, som både er gluten og sukkerfri? Fx. med mandelmel eller rismel eller kartoffelmel? Og evt. sødet med daddelvand… eller? Tror du det vil kunne lade sig gøre?

  Og tusind tak for vidunderlige opskrifter. ❤

  Svar

  • miasommer
   maj 21, 2015 @ 09:41:19

   Mange tak 🙂
   Jeg har ikke erfaring med glutenfri bagning, så det kan jeg desværre ikke svare dig på. Jeg tænker, at de måske vil blive ret tunge/tørre i det, da gluten jo er det, der får en dej til at hæve og blive luftig. Men det er helt sikkert et forsøg værd.

   Svar

 7. Betina
  jun 14, 2015 @ 08:12:35

  Hej Mia 🙂

  Det her er et long shot, da jeg havde tænkt mig at bage dine bunde idag 😀 Nu prøver jeg og håner du ser mit spørgsmål 🙂

  Ville du mene jeg ku erstatte noget af melet m kakaopulver, da jeg gerne ville lave kakao-bunde som jeg vil bruge til en kakao-cheese-cake ? ( det er min egen improvision så det er virkelig et “gad vide om det her blir godt”-cake. )

  Svar

 8. Tenna
  sep 26, 2015 @ 01:23:34

  Den ser virkelig lækker ud:)

  Du skriver i fremgangsmåde til dejen at man skal blande natron i. Under ingredienser står der ikke noget om natron.
  Så skal der natron i eller ej? 🙂

  Svar

  • miasommer
   okt 22, 2015 @ 08:29:23

   Jeg beklager forvirringen! Det er, fordi jeg har ændret i opskriften og glemt at rette i fremgangsmåden. Det er ikke nødvendigt at putte natron i 🙂

   Svar

 9. Trackback: Isabellas fødselsdag – Kernefamilien

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: