Falafler

Falafler er en slags små frikadeller, som er meget udbredt i Mellemøsten. De er lavet af kikærter og spises ofte sammen med pitabrød. De frituresteges som regel, men kan også bages i ovnen. De er ret nemme og billige at lave selv, og så smager de meget bedre, end dem man køber i supermarkedet. Denne opskrift har jeg selv fulgt mange gange, og jeg har fået mange positive tilbagemeldinger.

Cirka 20 stk.

Ingredienser:
150 g tørrede kikærter
1 bundt frisk persille eller koriander (eller en blanding)
1 lille løg
2 fed hvidløg
2 spsk. rasp
1 tsk. koriander
1 tsk. spidskommen
1 tsk. salt
½ tsk. bagepulver
evt. lidt chilipulver

olie til stegning eller pensling

evt. ekstra rasp til at rulle falaflerne i

Fremgangsmåde:
Læg kikærterne i blød 8-12 timer. Udblødningsvandet hældes derefter fra, og kikærterne skylles (de skal ikke koges, da de så vil have svært ved at hænge sammen).

Alle ingredienserne kommes i en foodprocessor og blendes, indtil det er en ensartet masse. Farsen formes til cirka 20 falafler. Rul dem eventuelt i rasp inden stegning eller bagning, hvis du vil have en mere sprød overflade.

Falaflerne skal herefter steges eller bages. Efter min mening får man klart det bedste resultat ved at stege dem.

Stegning: Varm rigeligt olie op i en stegepande eller gryde ved middel varme. Steg ikke for mange falafler ad gangen, da det er svært at styre. Vend falaflerne undervejs, så de bliver brune og sprøde på hver side. Hold godt øje med dem, så de ikke brænder på!

Læg de færdige falafler på et stykke køkkenrulle, så noget af olien kan blive suget af papiret.

Eller

Bagning: Læg falaflerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl dem med olie og bag dem i ovnen i 15-20 minutter ved 200 grader. Man kan også undlade olie for en fedtfri version, men deres overflade vil da blive mere tør.

Server eventuelt falaflerne sammen med salat og pitabrød med guacamole. Eller server dem sammen med pasta og tomatsovs.

Tip: Hvis du har en æbleskivepande, kan du også lave store falafler og stege dem deri. Falaflerne egner sig i øvrigt fint til frysning og genopvarmning, så du kan med fordel lave en dobbeltportion og fryse halvdelen ned.

IMG_3205

39 kommentarer (+add yours?)

  1. Jens
    feb 23, 2012 @ 16:45:41

    Superlækkert. Det må jeg også prøve….. jeg kan godt lide falafler, men jeg er nemlig ikke særlig begejstret for nutanas. Derfor må jeg hellere prøve din opskrift og så laver jeg en ordenlig omgang og smider de fleste i fryseren. Det kan kikærter og falafler nemlig sagtens tåle…… 😀

    Svar

    • miasommer
      feb 24, 2012 @ 10:22:09

      Jeg er heller ikke så vild med Nutanas falafler, og de er også ret dyre, så det er bare super, at de er lette at lave selv, og at smagen bliver meget bedre.

      Svar

  2. Maiken/Dronningemad
    feb 23, 2012 @ 22:08:06

    Årh de ser lækre ud.. Har længe villet lave falafler selv, må vist hellere igang 🙂
    Maiken/Dronningemad

    Svar

  3. Donna
    feb 24, 2012 @ 02:07:18

    De ser så gode ud! Jeg lavede selv nogen, men havde problemer med at få dem til at holde sammen… Hva olie brugte du? Raps? Måske var min opskrift ikke go… Jeg prøver din:-)

    Svar

    • miasommer
      feb 24, 2012 @ 10:17:56

      Tak! Som Jakob også skriver, så handler det om at bruge fingrene og trykke dem godt sammen. De falder også lettere fra hinanden, hvis dejen er for våd, så man kan evt. tilsætte noget mere rasp. Jeg brugte rapsolie til stegning. 🙂

      Svar

  4. Jakob Rix Iversen
    feb 24, 2012 @ 09:56:46

    Wow, hvor er de flotte…
    @Donna: Det handler også meget om, hvordan man former dem. Jeg synes, det er en fordel af have hænderne i og trykke dem godt sammen. Bruger man eksempelvis en ske, falder de nemmere fra hinanden… Alternativet er en falafelform, så hvis du mangler en undskyldning for at komme forbi en tyrkisk grønthandler… 🙂
    Uanset hvordan, så har Mia i hvert fald fanget det her 😀

    Svar

  5. Sofie
    feb 26, 2012 @ 11:04:57

    Mmh, det ser lækkert ud.
    Når du bager dem i ovnen, pensler du dem så med olie? 🙂

    Svar

  6. noerrebro
    feb 28, 2012 @ 20:55:53

    Wow… Dem har du virkelig lavet godt! Så sammenhængende har jeg aldrig set hjemmelavede falafler før. De er faktisk mere sammenhængende end Nutanas – og så er de åbenbart også mere lækre? 🙂 Egentlig troede jeg, at de ville blive mindre sammenhængende af at komme i ovnen (måske fordi det skete, sidst jeg prøvede!), men dine ser jo meget pæne ud… Dem må jeg prøve…

    Svar

  7. Jannie
    mar 05, 2012 @ 09:44:55

    Lyder meget som den samme opskrift jeg bruger. Jeg er ikke veganer, så jeg tilsætter som regel et æg så hænger de perfekt sammen. Det kan også anbefales at rive lidt squash, gulerod og en kartoffel i (tror faktisk at alle rodfrugter fungerer) – giver en god smag og gør dem lidt mere saftige.
    Jeg serverer dem som regel med en marrokkansk-/spansk appelsinsalat til. Appelsiner i tynde skiver, granatæble, oliven og rødløg. Altid et hit hos børnene!

    Svar

    • miasommer
      mar 05, 2012 @ 16:11:55

      Tak for dine gode forslag! Jeg har selv lavet mange “frikadeller” med revne rodfrugter i, så jeg kan godt forestille mig, at det også fungerer rigtig godt i falafler. Den salat lyder rigtig lækker! 🙂

      Svar

  8. Sara
    apr 11, 2012 @ 12:17:21

    De ser viiildt gode ud! – Kikærterne er sat i blød 😉
    Jeg har tænkt mig at prøve, at lave dem i ovnen. Skal kikærterne stadig ikke koges så?
    Tak for rigtig god inspiration! :o)

    Svar

    • miasommer
      apr 12, 2012 @ 07:27:20

      Tak 🙂 Jeg har også lavet falaflerne i ovnen de sidste par gange, for det går hurtigere og er ikke ligeså fedt. Kikærterne skal stadig ikke koges, når de tilberedes i ovnen.

      Svar

      • Sara
        apr 12, 2012 @ 08:41:49

        Jeg har lige lavet falaflerne i ovnen! Resultatet blev virkelig godt! Super sprøde og lækre! 🙂

  9. Maria
    apr 15, 2012 @ 13:53:02

    Super opskrift! Og de smager ikke anderledes end dårligere når de er lavet i ovnen. De er stadig rigtig sprøde og smager virkelig godt!
    Tak for god inspiration 🙂

    Svar

  10. Trackback: Madplan 1 « Mia Sommer
  11. Thomas Bo Christensen
    maj 14, 2012 @ 00:39:57

    De ser i alt fald rigtigt gode ud. Og de kommentarer.. bliver nød til at prøve den opskrift. Hvor køber jeg de bedste kikærter? Tip til indkøb.

    Svar

  12. Trackback: Verdens bedste falafler « JENS DREJER
  13. Line Marie
    okt 23, 2012 @ 17:26:51

    Hej og tak for mad!

    Jeg lavede falafler for første gang med in opskrift, det var super mums, det skal lavet igen! 😀

    Svar

  14. Trackback: Et kig i det veganske køkken
  15. Annemette
    maj 25, 2015 @ 14:20:34

    Hej Mia

    Jeg har forsøgt et par gange at lave bagte falafler, både for sundheden og nemheden! Men desværre får de en mærkelig skarp eftersmag, som de ikke har når de er blevet stegt. Har du nogen idé om hvad dette kan skyldes og hvordan jeg slipper af med den? Håber du kan hjælpe mig, for jeg elsker simpelthen falafler! 🙂

    Mvh
    Annemette

    Svar

  16. Christina Jensen
    jun 01, 2015 @ 10:28:55

    Hej Mia.

    Har du prøvet at fryse dem ned? Hvis ja, var de så tørre, da du genopvarmede dem? Jeg skal lave en ååårn’lig portion, da vi holder famillietamtam på lørdag, og jeg vil gerne lave dem i løbet af ugen, så de er nemme at håndtere lørdag. Måske jeg kan lave dejen, forme og fryse ned, eller…ja, hvad tror du er bedst? 🙂

    Tak, for en rigtig god blog ❤

    Mange hilsner fra Christina

    Svar

  17. olivia
    jan 05, 2016 @ 14:36:30

    Kan man bruge udblødte kikærter? 🙂

    Svar

    • miasommer
      jan 18, 2016 @ 12:37:53

      Man skal udbløde tørrede kikærter, men ikke koge dem, da de så vil have svært ved at hænge sammen. Det fungerer ikke godt at bruge kikærter fra dåse, da de er kogt.

      Svar

  18. Jeppe
    jan 19, 2016 @ 09:36:21

    er bagepulveret nødvendigt? Synes ikke det bliver brugt i nogen af de andre opskrifer jeg har kigget på. Jeg tænker at prøve at lave dem med hel spidskommen.

    Svar

    • miasommer
      jan 25, 2016 @ 09:45:44

      Jeg må tilstå, at jeg ikke har prøvet at lave dem uden bagepulver. Jeg tænker, at bagepulveret gør dem lidt mere luftige, men prøv gerne at undlade det og se, hvordan de bliver 🙂

      Svar

  19. Helena Jørgensen (@FotoHj)
    aug 06, 2016 @ 15:03:03

    Jeg prøvede at lave dem i går, og var virkelig positivt overrasket! Det var jo meget nemmere end jeg havde troet, og hele familien godkendte dem. Det viste sig, at jeg ikke havde mere bagepulver, men de blev helt fine uden. 🙂

    Svar

  20. Trackback: Hjemmelavede falafler
  21. Trackback: HOW TO EAT VEGAN FOOD FOR A WHOLE WEEK - CAMILLA TROMBORG
  22. hedvig
    jun 16, 2017 @ 11:06:35

    De falafler lyder rigtig lækre, men jeg undrer mig over raspen hvis det skal være glutenfri? Jeg søgte under glutenfri vegansk mad.

    Svar

    • miasommer
      jun 29, 2017 @ 08:03:06

      Hvis du har brugt google til at søge, så er min side kommet frem på ordene “vegansk mad.” Jeg forsøger ikke at undgå gluten, så det er ikke et ord, du finder på min side 🙂

      Svar

  23. Trackback: Comeback til det veganske køkken – Hybridm◌r

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: