Det veganske Berlin

Opdateret juni 2017: Blandt veganere er Berlin kendt som et fantastisk sted, fordi der er et kæmpe udvalg af veganske spisesteder og ikke mindst Veganz, der har tre veganske supermarkeder i Berlin. Jeg har været i Berlin to gange med en god veninde, første gang var i 2014 uden børn, og anden gang var i 2017 med børn. Berlin er også en børnevenlig by med masser af legepladser og forskellige aktiviteter for børn, og børnene var også ret glade for at blive forkælet med en masse lækker mad.

Begge gange brugte vi flittigt app’en “Happy Cow”, og den havde vi stor glæde af. Den gjorde det meget nemt at finde spisesteder med vegansk mad på menuen, og dem var der mange af. App’en gør det muligt at sortere i veganske, vegetariske og veg-venlige spisesteder, og ud fra ens placering viser den, hvad der er i nærheden og guider en dertil. Jeg vil i dette indlæg beskrive de steder, vi nåede at besøge i løbet af vores to ture til Berlin, så kan man jo sidde og drømme sig væk eller bruge det som inspiration til sin egen Berliner-tur.

Café Vux er en vegansk café, som er elegant indrettet og har masser af siddepladser. De server kager, vafler, tærter, bagels, supper, salater, te, kaffe og smoothier. Da vi var der på vores første tur, fik vi kage. Kagerne er både meget lækre og billige. Jeg spiste det store stykke kage med jordbærskum, chokolade og kirsebær, og det smagte helt fantastisk! Kagen kostede kun 3 euro (22,5 kr.), og i Danmark ville det have kostet mindst det dobbelte. Vi nåede desværre ikke Café Vux på vores anden tur, men stedet kan helt klart anbefales.

IMG_7237

IMG_7234

IMG_7232

IMG_7238

Vego Foodworld er et vegansk burgersted, hvor man kan få køderstatninger i alle afskygninger. Aldrig har jeg set så mange valgmuligheder, der var nok 30 forskellige burgere at vælge mellem. Jeg valgte en “fiskeburger,” som smagte helt fint. Det trak dog lidt ned, at remouladen ikke var rigtig remoulade (altså det gule vi kender i Danmark), men en hvid dild-dressing. Men jeg var imponeret over de mange valgmuligheder, og pomfritterne var også rigtig gode! Et måltid kostede 7-8 euro (50-60 kr.) inklusiv drikkevarer.

IMG_7259

IMG_7248

IMG_7241

IMG_7260

Den vegetariske asiatiske restaurant Samadhi ligger nær Brandenburger Tor, som er et oplagt turistmål. Det er en pæn og lys restaurant med mange indendørs og udendørs siddepladser. Betjeningen var meget venlig og hurtig. Der var mange veganske valgmuligheder. Jeg fik forårsruller til forret og grøntsager med sprøde nudler til hovedret. Begge dele smagte rigtig godt! Den friskpressede appelsinjuice var i øvrigt virkelig god. Det blev 21 euro (157,5 kr.) per person for forret, hovedret og drikkelse, og vi blev meget mætte! Helt klart et sted jeg kunne finde på at spise igen.

IMG_7296

IMG_7305

IMG_7300

^^ Jeg var i 28. uge af min graviditet, så det er ikke kun maden, der ligger godt i maven 🙂

IMG_7312

IMG_7314

Første gang vi var i Berlin, boede vi nær et af de veganske supermarkeder Veganz. I forlængelse af supermarkedet var der også en vegansk café, som var virkelig god. Der var et stort udvalg af brød, kage, bagels med diverse fyld, wraps, smoothier, salater, supper osv. Priserne var også ganske rimelige. En af dagene spiste jeg en bagel med “æggesalat” og en stor smoothie for i alt 7,8 euro (58,5 kr.). Jeg fik også raw kage til 3,5 euro (26,25 kr.).

Selve supermarkedet havde et kæmpe udvalg af veganske varer – der var alt lige fra “kødpålæg,” vegansk ost, yoghurter, mange varianter chokolade, is, slik som skumfiduser, vingummibamser og karameller, skønhedsprodukter og kogebøger. Det var generelt billigere end i Danmark, og især det skiveskårne “kødpålæg” var billigt.

Som sagt ligger Veganz i øjeblikket tre steder i Berlin (i 2014 var der kun én). Den største ligger på Schivelbeiner Str. 34, 10439 Berlin, hvor billederne nedenfor er taget.
Den mindste ligger på Marheinekepl. 15, 10961 Berlin, og hvis man ikke har været i Veganz før, vil jeg klart anbefale, at man prøver en af de andre, med mindre man er i nærheden og skal ind og have noget lækkert. Caféen “Goodies” ligger i forlængelse af alle tre Veganz og kan klart anbefales.

IMG_7339

IMG_7361

IMG_7357

IMG_7343

IMG_7354

IMG_7274

IMG_7355

IMG_7348

Den vegetariske burgerrestaurant Yellow Sunshine er et besøg værd! Der er masser af veganske varianter, og burgerne er rigtig gode. Der er også desserter. Vi var der både første og anden gang, vi var i Berlin, og kommer jeg til Berlin igen, skal jeg derhen.

IMG_7393

IMG_7394

IMG_7396

IMG_20170609_123320_748

Brammibal’s Donuts er et vegansk donutbageri og kaffebar, men man kan også købe blandt andet sandwiches, bagels og smoothies. Da vi var der, skulle vi bare have lidt sødt og noget at drikke, men vi var desværre ikke imponerede. Der var ikke så mange varianter af donuts tilbage, da vi kom midt på eftermiddagen, og både donuten og kanelsneglen vist på billedet var virkelig tørre. Jeg kan ikke udelukke, at vi bare var uheldige den dag, men jeg har ikke umiddelbart tænkt mig at komme tilbage.

IMG_20170609_150603_919

En af dagene spiste vi frokost hos Yo Yo Foodworld , der er et vegansk spisested, som serverer blandt andet burgere, pizzaer, wraps, steaks, pomfritter, pasta og salater. Jeg spiste en wrap med krydret gyros, som var rigtig god. Jeg drak også en mangolassi lavet på sojayoghurt. Det var første gang, jeg smagte sådan en, og den var virkelig lækker! Det er klart et sted, som jeg har lyst til at komme tilbage til.

IMG_20170610_155416_527

Veganske is er der et godt udvalg af i Berlin! Der er både de helt veganske steder, og så er der alle de almindelige steder, som også serverer veganske varianter. Læs her for tip om de bedste veganske issteder i Berlin.

IMG_20170611_205453_439

Caramello  Eisdiele har en del veganske varianter samt veganske isvafler (det er ikke alle steder, der har veganske vafler), og så havde de vegansk krymmel. Min søn var ret ivrig efter at få vingummibamser på sin is. Vi var dog ikke så imponerede over smagen. Karamelisen lavet på kokossukker smagte lidt brændt, og chokoladeisen havde ikke en rigtig fyldig chokoladesmag som forventet. Børnene var dog tilfredse med deres is.

IMG_20170610_175935_860

Et af højdepunkterne fra vores anden tur til Berlin var søndags-brunchen hos Pêle-Mêle. For 13,5 euro (101 kr.) per person var der brunchbuffet med et stort udvalg. Der var blandt andet brød, spreads, marmelade, nutella, tofu, to linsesalater, agurkesalat, kartoffelsalat, pastasalat, kikærtesalat, grøn salat, scrambled tofu, bagte søde kartofler, kartoffelsuppe, sojayoghurt, mysli, frugt, chokoladekage, appelsinkage og chokolademousse. Det var virkelig lækkert, og vi spiste os så mætte! Drikkevarer (bortset fra vand) skulle dog købes ved siden af. Efter brunchen tog vi til Kreuzberg Sommerbad, som er en udendørs svømmehal. Det var rigtig godt og tiltrængt i 28 graders varme.

IMG_20170611_105043_607

IMG_20170611_111228_450

IMG_20170611_124220_037

The Bowl ligger oven på det veganske supermarked Veganz (den i Warschauer Str. 33, 10243.) De har et “clean eating”-koncept, hvor de serverer sunde retter i skåle samt smoothier og raw kager. Jeg spiste en asiatisk bowl med risnudler, tofu og grøntsager. Det smagte godt, men jeg var skuffet over tofuen. Den var stegt, men der var ikke skyggen af krydderi på (og alle veganere ved, at tofu skal krydres for at smage af noget!). Jeg sagde det til tjeneren, men hun svarede, at fordi det var “clean eating,” marinerede de ikke deres tofu. Der var ellers fint med krydderi på resten af deres mad og sandsynligvis også olie, så det argument havde jeg lidt svært ved at følge.
Deres smoothier var rigtig gode, og i øvrigt var det et rart og hyggeligt sted med god plads, og så kunne man jo gå ned i Veganz bagefter og købe snacks, hvilket vi også gjorde.    IMG_20170609_185409_694

IMG_20170609_191415_151

Sfizy Veg er et vegansk pizzaria, som laver nogle virkelig lækre pizzaer! Der er mange varianter, og deres veganske ost er ret god. Jeg fik en pizza med basilikumpesto, artiskokker, champignoner og vegansk salami. Den var rigtig god, men de måtte godt have lagt noget mere salami på. De var generelt lidt nærige med fyldet, men jeg kunne godt finde på at komme igen.

IMG_20170611_183747_453

Begge ture til Berlin var rigtig skønne. Min søn nød også i høj grad at få så meget lækker mad. Vi havde desværre for lidt tid til at prøve alle de restauranter, vi gerne ville, men jeg kommer nok igen på et andet tidspunkt. Jeg håber, at Danmark med tiden bliver et ligeså godt sted at være veganer, som Berlin er.

Hvis du sidder og overvejer at tage afsted, så kan jeg anbefale at købe flybilletter hos Momondo, hvor der ofte er billige billetter. Her kan du se mange muligheder for overnatninger.

IMG_20170612_145541_619

 

7 kommentarer (+add yours?)

 1. Johanne
  jun 16, 2014 @ 20:04:53

  Hej Mia, lækkert med så mange spændende steder! Skulle du engang komme tilbage til Berlin igen er brunchen på Morgenrot (fredag, lørdag, søndag) helt igennem fantastisk, med masser af udvalg og til en pris på mellem 5 og 9 euro mener jeg (man bestemmer selv, hvor meget man vil betale…). Deres “hverdagsmad” er bestemt ikke noget at råbe hurra for. – det gør de så godt for i weekenden i stedet!

  Svar

 2. Kristina
  jun 16, 2014 @ 20:05:41

  Hold op hvor ser det lækkert ud – og billigt! Jeg er helt imponeret over at en europæisk hovedstad kan fremvise SÅ lave priser på både kager og hovedretter. Berlin står højt på min rejse-liste, men jeg kan da godt se at jeg må planlægge at blive i et par uger (mindst) for at nå at prøvesmage det hele 🙂 Tak for gode tips og udførlige beskrivelser.

  Forhåbentlig er Veganz-rygterne sande så jeg snart kan handle vegansk på dansk jord…

  Øv at I missede jeres fly, men til gengæld stort tillykke med graviditeten! Nummer tre… det bliver en fest 😀

  /Kristina.

  Svar

 3. Christian Elkjær
  jun 17, 2014 @ 11:43:32

  Fin anmeldelse af det store udbud af veganske spisesteder i Berlin og fotos man kun kan blive lækkersulten af at se på 🙂

  Soja kunne forekomme at være meget brugt i moderne vegansk mad hvad der dog ikke er noget at være begejstret over hvis man tilhører gruppen af folk der ikke tåler soja (pga. af intolerance eller allergi). Hvad er din fornemmelse, vil man kunne finde et tilfredsstillende/spændende udvalg af sojafrie retter på de veganske spisesteder i Berlin?

  Svar

 4. Lisabeth Andersen
  aug 08, 2014 @ 13:22:59

  Hei!!

  For en nydelig blogg du har!!
  Har bakt gresskarundstykkene dine flere ganger, kjempegode 🙂

  Jeg lurer på hvilket hotell du var på i Berlin? Jeg tenker å reise til Berlin og ønsker å bo i nærheten av Veganz.. så hvis du har et tips til hotell ville jeg satt stor pris på det!

  Hilsen Lisa (Norge)

  Svar

 5. Signe
  aug 08, 2015 @ 12:34:03

  Dejligt at læse om turen til Berlin. . Skal af sted i morgen og har lige fået skønt inspiration her på din Blogger, tak☺☺😊

  Svar

 6. Trackback: Bananmilkshake med kanel og kokos | Mia Sommer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: