Hvad jeg spiser på en dag (1)

Dette indlæg handler om, hvad jeg som veganer spiser på en typisk dag. Det er ment som inspiration til dig, som måske har svært ved at forestille sig, hvad man egentlig spiser, når man har valgt at leve udelukkende af planter. Først lidt introduktion.

Mit syn på mad, sundhed og madkultur

Jeg har været veganer i 11 år og vegetar 5 år før det, så det er en helt almindelig del af min dagligdag at spise grønt og undgå kød, mælk, æg og andre animalske produkter. Jeg er veganer primært på grund af dyrene. Jeg vil ikke være med til at bidrage til unødvendig lidelse, når jeg bare kan spise planter – og endda leve sundt og godt af det. Min kæreste er også veganer, og vi har hele tiden været enige om, at vores børn skal vokse op med den veganske livsstil, fordi vi mener, at det er det mest etisk forsvarlige i forhold til dyr og miljø, og fordi en plantebaseret kost kan være sund og fuldt ud dækkende, også for børn. Det fungerer rigtig godt, for børnene trives med den veganske mad og har masser af energi. (Læs evt. mere om vegansk børneernæring her).

Jeg går op i at lave nærende mad, som indeholder masser af bælgfrugter, grøntsager og kornprodukter, og jeg foretrækker at købe økologiske og så vidt muligt lokale råvarer. Jeg interesserer mig for sundhed, men jeg har ingen problemer med at spise kage indimellem. Min holdning er, at man skal spise den mad, der gør en glad, så længe den ikke skader andre. Det gør mig glad at spise overvejende sundt, men med plads til udskejelser i form af hjemmebagte søde sager. For mig er det nemlig en ligeså stor fornøjelse at bage, som det er at nyde kagen bagefter.

Min daglige madlavning er meget præget af, at jeg har mindre børn at tage hensyn til. Jeg sørger for at lave nogle retter, som de kan lide, og som er hurtige at lave. Derfor får vi mange gryderetter og supper og knapt så mange salater, selvom jeg faktisk ret godt kan lide salat. Og selvom jeg måske har lyst til at springe et måltid over, fordi jeg ikke rigtig er sulten, så er jeg nødt til at lave mad alligevel for børnenes skyld. I det følgende kan du se, hvad menuen tyspisk står på i min veganske børnefamilie.

img_8900

Jeg hedder Mia, og jeg er forfatter til kogebogen Vegansk Velvære. Jeg bor i København med min kæreste og vores tre børn på 8, 3 og 2 år. Jeg er uddannet jurist med speciale inden for dyreret. Til daglig arbejder jeg på min næste kogebog og alt det, der følger med at have tre børn.

Morgenmad

Jeg spiser altid havregryn til morgenmad, da det er sundt, mættende og smager godt. Med en stor portion havregryn i maven føler jeg, at jeg får en god start på dagen, og at jeg er mæt i mange timer. Jeg spiser altid havregryn med rosiner og kværnede hørfrø (for ekstra omega 3), og indimellem tilsætter jeg frugt og kanel også. Førhen brugte jeg altid sojamælk eller rismælk på mine havregryn, men nu har jeg vænnet mig til at spise det med koldt vand. Jeg ved godt, at det lyder kedeligt, men det smager faktisk okay, og i det lange løb sparer vi en del penge. Før brugte vi cirka 1 liter plantemælk om dagen (til 2 voksne og 3 børn), hvilket svarer til 600 kr. om måneden, når der ikke lige er tilbud. Nu er er det kun børnene, der får plantemælk til morgenmad, og det har jeg det fint med.

Morgenmad.JPG

Mellemmåltid

Det er lidt forskelligt, om jeg spiser et mellemmåltid eller bare tidlig frokost. Hvis jeg spiser noget, kunne det være et par stykker frugt, en håndfuld nødder, knækbrød eller en smoothie. En af mine yndlingssmoothier er grønkålssmoothie, fordi den både er sund og smager godt. Selv børnene kan lide den. Opskriften findes også i min kogebog.

img_1991-resized

Frokost

På en travl dag består min frokost typisk af to rugbrødsmadder med hjemmelavet hummus eller avocado. Det kunne også være rester fra aftensmaden i stedet for. Men på andre dage, hvor jeg har tid til at gøre lidt ekstra ud af maden, består min frokost gerne af en masse grøntsager, bladgrønt, et kornprodukt (f.eks. pasta, ris, quinoa eller bulgur) og bælgfrugter (f.eks. krydrede og bagte kikærter, hummus eller bønner) og diverse nødder og frø. Det hele bliver rodet sammen i en stor skål og sammen med f.eks. sojasovs, citronsaft og ketchup smager det himmelsk. Det er skønt at spise et måltid, der indeholder så meget godt på én gang og samtidig smager af en masse.

frokost

Mellemmåltid

Der er næsten ikke noget bedre end nybagte boller til eftermiddagsmad, så det laver jeg jævnligt. Jeg spiser dem gerne med hummus, avocado eller sandwichspread. Når jeg laver boller er det næsten altid koldhævede boller, som har hævet natten over, for så er de lige til at sætte i ovnen, når børnene er blevet hentet fra vuggestue og børnehave, eller når jeg får en veninde på besøg.

mellemmaltid-2

Aftensmad

En af vores hverdagsfavoritter er linsesovs med fuldkornsspaghetti. Jeg laver som regel en stor portion, og så spiser vi linsesovsen med spaghetti den ene dag og med brune ris eller kartoffelmos den anden dag. Det elsker både børn og voksne. Opskriften findes i min kogebog. (Her på billedet har jeg serveret nøddeparmesan til. Jeg har ikke en opskrift, men det er bare nødder blendet med gærflager og lidt salt).

img_6583

Sen aften

Hvis jeg rigtig skal hygge mig, laver jeg en stor portion bananis med kakao og peanutbutter. Det er en lækker dessert på den sunde måde. Og når det bare skal gå hurtigt og mætte, så tager jeg en portion havregryn til natmad 😉

img_0625

 

Tak fordi du læste med! Følg gerne min side på Facebook for mere grøn inspiration, og læs evt. med her, hvor jeg kommer med eksempler på en dagskost for børn og voksne med næringsstofberegninger.

 

 

9 kommentarer (+add yours?)

 1. Katrine
  sep 15, 2016 @ 15:02:32

  Har du overvejet at lave din plantemælk selv? Både ris og havre mælk er super nemt og meget billigt at lave.

  Svar

 2. rolfine
  sep 16, 2016 @ 06:49:12

  Jeg kan godt lide, det du skriver om at spise den mad, som gør en glad uden at skade andre. Det er meget inspirerende 🙂 Nå ja, og så elsker jeg Vegansk Velvære.

  Svar

 3. Christa Visholt
  sep 28, 2016 @ 13:37:10

  Super inspirerende! Jeg er virkelig glad for at have “fundet” din blog.
  Et tip i forhold til din morgenmad. Jeg plejer at lave en tynd omgang havregrød med vand om aftenen og sætter det i køleskab natten over.
  Så har man en lækker kold grød til morgenmad – bare som en variation til havregryn med vand. Også sætter fantasien selvfølgelig kun grænser for topping :).

  Svar

 4. Caroline
  okt 22, 2016 @ 13:10:54

  Hej Mia. Jeg har læst din bog “vegansk velvære” og synes at den er helt fantastisk og inspirerende. Jeg er selv veganer og har en virkelig stor glæde af det. Jeg skriver til dig fordi jeg lige havde et spørgsmål som jeg håber du har tid til at svare på. Du skriver et kapitel om køkkenredskaber i kogebogen, og der skriver du at du bruger din digital vægt til at måle dine havregryn om morgen. Og så ville jeg spørge dig om hvor mange gram havergryn du spiser om morgen? Fordi at jeg er selv lidt i tvivl om hvor mange gram man kan spise, fordi at havregryn i sig selv indeholder en del kalorier Per. 100g. Jeg håber på at høre fra dig.
  Mvh Caroline. 🙂

  Svar

  • miasommer
   okt 24, 2016 @ 08:01:04

   Hej Caroline. Jeg er glad for, at du kan lide min bog, og at den er en hjælp for dig 🙂 Jeg spiser gerne 100 g havregryn til morgenmad. Jeg vejer ikke havregrynene for at tælle kalorier, jeg vejer dem bare, fordi jeg har fundet ud af, at det er en passende mængde til at gøre mig mæt 🙂 Du skal ikke bekymre dig om kalorier, hvis du er er normalvægtig. Havregryn er rigtig sunde, så du skal ikke være bange for at spise for mange af dem 🙂

   Svar

 5. Caroline
  okt 25, 2016 @ 08:27:41

  Tusind tak for svaret Mia. Er rigtig glad for du gav dig tid til at svare på det. 🙂 De der inspiration veganske madpakker du lagt op, var det både til dig selv og dine børn? 🙂

  Svar

 6. Caroline
  nov 02, 2016 @ 18:33:45

  ? 🙂

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: