Universaldressing

Denne dressing smager fantastisk, og den har næsten uendelige anvendelsesmuligheder, og derfor kalder jeg den universaldressing. Spis den eksempelvis sammen med ovnbagte kartofler, som smørelse i en burger eller sandwich, sammen med falafler eller frikadeller, som salatdressing eller som dyppelse til chips eller grøntsagsstænger. Den er inspireret af Månebarnets mirakelmayo og en af mine bekendte, der laver en lignende dressing ved navn cocktailsovs. Nu har jeg selv lavet den nogle gange, og den er simpelthen for god til ikke at dele! Mine børn er også vilde med den, og med lidt universaldressing på spiser de gerne endnu flere grøntsager, end de plejer.

Se med i denne video, hvordan jeg laver universaldressing og burger sammen med Sofie Simone, som blev kåret som årest veganske youtuber i 2016:https://www.youtube.com/watch?v=nQYwDohIY2I

img_1905

Ingredienser:
1 dl usødet sojamælk (f.eks. “den grønne” fra Naturli’)
1,5 dl rapsolie eller solsikkeolie
1 dl ketchup
1 spsk. citronsaft
1 tsk. sennep
1 fed hvidløg
1 tsk. salt
1 tsk. tørrede krydderurter* (kan undlades)
peber
Evt. chili

* F.eks. dild, purløg, rosmarin, timian, persille, estragon eller “herbes de provence”

Fremgangsmåde:
Hæld sojamælken i en foodprocessor og begynd at blende. Tilsæt derefter langsomt olien i en tynd stråle, imens foodprocessoren kører. Efter nogle minutter vil blandingen begynde at tykne. Tilsæt derefter alle de andre ingredienser, og blend til det er en cremet og ensartet dressing. Smag til med peber og evt. chili.

Server eksempelvis dressingen sammen med ovnbagte kartofler, som smørelse i en burger eller sandwich, sammen med falafler eller frikadeller, som salatdressing eller som dyppelse til chips eller grøntsagsstænger. Det er én dressing med uendelige muligheder 🙂

Tip: Sørg for at sojamælken og olien har samme temperatur, så de nemmere koagulerer, når de blendes.

img_1928

img_1963

IMG_1767

16 kommentarer (+add yours?)

 1. knudsen_777@hotmail.com
  okt 22, 2016 @ 16:10:35

  Hej Mia Sommer,
  Den lyder virkelig lækker og nem!
  Tror du man kan bruge andre plantemælke end sojamælk? Eller er der noget i sojamælk der får det til at tykne? 🙂
  Tak for en rigtig god blog med nemme og overskuelige opskrifter 😀

  Svar

  • miasommer
   okt 24, 2016 @ 07:42:11

   Tak for din kommentar! 🙂 Jeg har ikke selv prøvet med andre typer plantemælk, men jeg tror ikke, at det ikke fungerer så godt at bruge andet end sojamælk. Jeg har læst et sted, at det er proteinindholdet i sojamælken sammen med olien, der får den til at tykne, og de fleste andre typer plantemælk indeholder mindre protein end sojamælk.

   Svar

  • Vegansk Hverdag
   okt 25, 2016 @ 14:16:56

   Hej Knud! Prøv evt at følge opskriften på aquafaba-mayo og så bland smagsgiverne i 🙂 Hvis bælgbrugter er et nogo, kan du evt prøve en nødde- eller mandelmælk, da de har flere proteiner end ris og havre, og derfor nogle gange kan erstatte sojamælk. Dette er dog ikke noget, jeg har efterprøvet 🙂

   Svar

 2. Sarah
  okt 24, 2016 @ 12:31:53

  Hej Mia,
  Det lyder jo som en ganske fantastisk dressing! Og nemt. Hvis man ikke ejer en foodprocesser, men har en rigtig god blender og en stavblender – tror du det kan fungerer? 🙂

  Svar

 3. Sabrina
  okt 27, 2016 @ 15:37:57

  Denne dressing er afhængighedsskabende. Spiste den som snack med brød stænger. Det skal på bordet til nytår ! 🙂 tak

  Svar

 4. Juliane
  nov 01, 2016 @ 08:35:13

  Hvor lang tid vil dressingen holde? Vil nemlig prøve dem i aften, men det er jeg lidt usikker på.

  Svar

 5. Agnete
  feb 01, 2017 @ 20:27:32

  Hej Mia

  Jeg vil lige dele denne iagttagelse med dig.
  I dag da jeg står og laver denne dressing og blender (godt nok med stavblenderen) så kan jeg bare ikke få det til at tykne. Så til sidst efter adskillige minutter opgiver jeg og tænker, nå, så bliver det bare en lidt tynd dressing. Så jeg når lige at putte et lille skvæt ketchup i inden jeg ombestemmer mig for alligevel at prøve at give den lidt mere med stavblenderen før jeg blander resten i. Og vupti, på få sekunder har jeg den lækreste tykkeste dressing.
  Det virkede helt klart som om ketchuppen var den afgørende ingrediens for at få det til at tykne. Og det blev ikke bare ketchup-konsistens, men tykkere end det, og inden jeg puttede det i var det nærmest bare vand-konsistens.

  Meget interessant synes jeg. Næste gang vil jeg prøve med lidt eddike og se om det er den del af det der reagerer

  Mvh Agnete

  Svar

  • miasommer
   mar 02, 2017 @ 14:34:42

   Tak for din iagttagelse, jeg er glad for, at det lykkedes for dig 🙂 Citronsaften har måske også en indvirkning. Jeg ved i hvert fald, at når man tilsætter citronsaft til sojaflødeskum, så bliver det stivere. Det er et trick, som jeg ofte benytter mig af, når jeg pisker Alpros sojaflødeskum, der har det lidt svært ved at blive stiv 🙂

   Svar

 6. Stine
  jan 16, 2018 @ 09:31:43

  Tror du man kan bruge havremælk i stedet? 😊

  Svar

  • Mia Sommer
   feb 11, 2018 @ 17:12:14

   Det tror jeg desværre ikke, da havremælk har et lavere proteindindhold end sojamælk, og netop proteinet har en betydning, når olien og sojamælken skal koagulere. Sådan har jeg i hvert fald forstået det 🙂

   Svar

 7. Malene
  mar 07, 2018 @ 13:41:02

  Jeg kan se indlægget er gammel, men jeg har først set det nu. Det jeg gør, når jeg laver Mayo og lignende er, at jeg hælder olie og soyadrik i foodprocessoren. Giver det et par omgange og tilsætter et skvæt olie eller eddike. Det bliver straks tyk og jeg sparer tid 😀

  Svar

 8. Katja
  jun 10, 2022 @ 07:27:38

  Samme temperatur, er det koldt eller ved stue temperatur ?

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: