12 timer med mor

Jeg er vokset op med mælk i rigelige mængder. Jeg fik det i sutteflasken som lille, senere drak jeg mælk til måltiderne, jeg spiste mælk på havregryn, jeg spiste yoghurt, ostehapser og masser af ostemadder. Mine forældre lærte mig, at mælk er sundt, for det havde de selv lært.

Som 12-årig blev jeg som den eneste i familien vegetar, fordi jeg bekymrede mig om dyrene. Mælken havde jeg ingen skrupler over. Køerne lavede jo mælk til os mennesker. De skulle jo malkes, for ellers ville det gøre ondt i deres yvere. Så vi gjorde dem faktisk en tjeneste ved at drikke deres mælk. Det lærte jeg af mine forældre, for det havde de selv lært. Men jeg blev klogere.

Som 17-årig fandt jeg ud af, at en ko er et pattedyr, der ligesom andre pattedyr skal føde en unge for at producere mælk. Det lyder ret indlysende, når jeg skriver det på denne måde, men jeg havde vitterligt aldrig tænkt på det før. Derfor havde jeg heller ikke tænkt på kalvene – og jeg var ikke den eneste.

66% af danskerne ved ikke, at det er standardpraksis i stort set al mælkeproduktion, at tage kalven fra sin mor kun 12 til 24 timer efter fødslen.*

*YouGov, oktober 2018

polaroid

For mig ændrede det alt, da jeg blev klogere på, hvordan mælk produceres! Da jeg fandt ud af, at køer og kalve adskilles kort efter fødslen, at tyrekalve bliver slået ihjel (enten lige efter fødslen, eller når de er blevet fedet op), at kalvene bliver sendt ud på lange dyretransporter, at de fleste køer aldrig kommer udenfor, at de er avlet til at producere unaturligt meget mælk og lider under det, at de bliver slagtet 20 år før deres naturlige død osv. Jeg vidste, at jeg aldrig mere kunne drikke mælk eller spise mælkeprodukter, og det har jeg ikke gjort de sidste 13½ år.

Mine tre børn har aldrig fået mælk. I hvert fald ikke komælk. Modermælk har de fået i rigelige mængder, for jeg har lavet mælk til mine børn, ligesom køerne laver mælk til deres kalve. Tanken om at adskille mor og barn kort efter fødslen er for mig blevet endnu mere hjerteskærende, efter jeg selv har fået børn. Det er så grusom en industri, at alle fortjener at kende fakta, så de selv kan tage stilling til, om de kan få sig selv til at støtte det.

Anima har iværksat en ny oplysningskampagne om mælk, så danskerne kommer snart til at lære, hvor deres mælk kommer fra. Ingen i år 2018 skal længere kunne sige til sig selv og deres børn, at vi gør køerne en tjeneste ved at malke dem. Læs mere på kampagnesiden 12 timer med mor, hvor du kan skrive under på et åbent brev til Arla, der beder dem om at stoppe med at adskille køer og kalve.

Hvis du har lyst til at lære mere om alle de gode alternativer til mælk samt dyrevenlig og klimavenlig madlavning generelt, så prøv VeganerUdfordringen

Billederne nedenfor er mine egne billeder fra Økodag tidligere i år.

IMG_1106

IMG_1100

Tak, fordi du læste med og selv tager stilling!

 

 

 

 

 

2 kommentarer (+add yours?)

 1. Mette Ewald
  nov 15, 2018 @ 10:04:58

  Kære Mia,

  SÅ fint skrevet ♥️

  Jeg har allerede skrevet under og har på opfordring fra Anima, skrevet en høflig besked til Arla omkring adskillelsen. Svaret retur var rystende, da de følte at deres handling var forsvarligt og ‘naturligt’.

  Men vi giver ikke op!

  De kærligste hilsner, Mette

  Sendt fra min iPhone

  > Den 15. nov. 2018 kl. 09.02 skrev Mia Sommer : > > >

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: