Mine erfaringer med raw food

Hvorfor raw food?
De sidste 5 uger har jeg levet udelukkende af rå frugter og grøntsager. Jeg har hørt og læst meget positivt om den måde at leve på, og jeg havde lyst til at prøve det på egen krop. Jeg er nysgerrig på at prøve nye ting, og jeg havde lyst til at spise sundere (ingen sukker, olie og forarbejdede fødevarer), ikke mindst fordi jeg lider af nogle uforklarlige smerter, som påvirker mig meget i hverdagen. Jeg har hørt mange beretninger om, hvordan en fedtfattig raw food-diæt har hjulpet mange mennesker til at få det bedre, så hvorfor ikke prøve det selv, tænkte jeg. I dette blogindlæg vil jeg fortælle om mine erfaringer med at spise raw food i 5 uger. Måske kan det inspirere dig eller hjælpe dig til at afgøre, om det er noget for dig 🙂

Hvad er raw food, og hvad spiste jeg?
Raw food er mad, der ikke er opvarmet, herunder kogt, bagt, stegt eller dampet. Raw food er alverdens rå frugter, grøntsager og nødder. Raw food er ikke kød, mælk, kornprodukter, bønner, sukker og olie. Jeg ville prøve en fedtfattig version af raw food, så jeg undlod nødder, og jeg spiste derfor udelukkende frugter og grøntsager.

Den første uge tastede jeg alle mine måltider ind i app’en Cronometer, så jeg kunne danne mig et overblik over mængden af kalorier og andre næringsstoffer. Jeg ville bl.a. være sikker på at få nok kalorier, så jeg ikke blev for hurtigt sulten efter måltiderne. Jeg fandt ud af, at man skal spise nogle rigtig store portioner. Et måltid kan eksempelvis bestå af 7-8 bananer, en pose frosne bær og en halv pose grønkål. Man får ikke nok kalorier ved primært at spise grøntsager. Eksempelvis er der 20 kalorier i tomater og 90 i bananer. Normalt spiser jeg flere grøntsager end frugter, så det var en ny oplevelse for mig at spise så meget frugt, og det var lækkert.

Efter den første uge kom jeg ind i en god rutine med at spise raw. Jeg var overrasket over, at jeg ikke følte mig mere sulten end på min normale kost. Jeg følte mig faktisk mæt og tilfreds det meste af tiden. Jeg spiste de fleste dage 2-3 måltider primært bestående af frugt og 1 måltid med mange grøntsager. Frugterne blendede jeg enten til smoothies eller spiste dem udskårne, og grøntsagerne snittede jeg til en salat eller blendede dem til en raw suppe med en masse lækker topping.

Eksempler på dage med raw food

Den første uge skrev jeg som sagt ned, hvad jeg spiste hver dag. Jeg vil dele nogle af eksemplerne her for at gøre det mere konkret og brugbart, hvis du selv har lyst til at prøve det af.

Dag 1
Før morgenmad: 1/5 liter citronvand
Morgenmad: Smoothie med 1 kilo appelsiner og 200 g spinat
Frokost: 500 g æbler, 200 g kiwi og 50 g dadler (udskåret).
Aftensmad: Smoothie med 700 g bananer, 200 g blåbær og 150 g grønkål

Dag 2
Før morgenmad: 1/5 liter citronvand
Morgenmad: Smoothie med 900 g appelsiner og 225 g frosne jordbær
Frokost: Salat af 100 g spinat, 400 g tomater, 250 g bladselleri, en portion hjemmedyrkede ruccolaspirer og dressing af 50 g dadler blendet med saften af en citron og lidt vand.
Eftermiddag: Smoothie med 500 g æbler og 100 g spinat.
Aftensmad: Smoothie med 500 g bananer, 250 g mango og 150 g grønkål.

Dag 3
Før morgenmad: 1/5 liter citronvand
Morgenmad: 400 g vindruer, 400 g æbler, 250 g bladselleri.
Frokost: Smoothie med 600 g ananas, 400 g appelsiner, 200 g spinat og vand.
Aftensmad: Smoothie med 500 g bananer, 250 g mango og 150 g grønkål.

Dag 4
Før morgenmad: 1/5 liter citronvand
Morgenmad: 700 g frosne bananer blendet med 150 g frosne blåbær.
Frokost: 2 styks romainesalat, 6 tomater, 1 rød peberfrugt, 3 forårsløg med en dressing af 50 g persille, 4 dadler, 1 fed hvidløg, saften af 1 citron og lidt vand.
Aftensmad: Smoothie med 500 g bananer, 250 g mango og 150 g grønkål.

Der findes alverdens lækre opskrifter med raw food, men jeg foretrak at gøre det simpelt for mig selv. Jeg drak en masse smoothies, hvilket jeg i forvejen elsker, og jeg nød store måltider med udskåren frisk frugt. Jeg blev også vild med grønkålssalat med avocado, som jeg spiste hver dag i et par uger. Jeg fik 1700-2000 kalorier om dagen, hvilket passer til mig, og jeg fik behovet for de fleste næringsstoffer opfyldt. Hvis jeg skulle spise på denne måde igennem en længere periode, ville jeg justere nogle ting og bl.a. have mere fokus på protein. Men jeg er ikke i tvivl om, at man kan få opfyldt alle sine behov på raw food, hvis man sammensætter kosten fornuftigt. Nedenfor kommer jeg med en liste over fordele og ulemper ved at spise raw, som jeg oplever det.

Fordele:
– Smagen! Jeg nød i fulde drag at spise alle de lækre frugter, smoothies og salater, og jeg følte mig fuldt tilfredsstillet.
– Frugter og grøntsager indeholder få kalorier og fylder meget i maven, så det giver mulighed for at tabe nogle overflødige kilo (jeg tabte cirka 3 kilo).
– Det kan være meget simpelt og hurtigt at lave raw food (jeg har sparet meget tid i køkkenet disse uger).
– Raw food er fyldt med næring! Frugt og grønt indeholder masser af vitaminer, mineraler, antioxidanter og kostfibre.
– Man spiser færre/ingen dårlige fødevarer på raw. Jeg spiste ingen sukker, olie, slik, kage, chips, forarbejdet mad, tomme kalorier og alkohol i 5 uger (på nær én dag, hvor jeg fejrede fødselsdag). Og jeg oplevede ingen cravings undervejs.
– Man spiser mindre salt, da en stor del af ens daglige saltindtag kommer fra forarbejdet mad.

Lækre frugter fra Tasty Coconut, som jeg fik fire leveringer fra. Jeg fik prøvet nogle nye og spændende frugter, og cherimoya er min nye yndlingsfrugt.

Ulemper:
– Raw food er dyrere end blandet vegansk kost (jeg brugte 100-150 kr. om dagen).
– Det er mange kilo mad, som man skal slæbe hjem, hvis ikke man får det leveret.
– Det kan være en udfordring i sociale sammenhænge at spise anderledes end de andre.
– Det kan være sværere at få fat i lokale fødevarer, da mange frugter ikke dyrkes i Danmark.
– Hvis man har lav appetit, kan det være svært at spise store nok portioner.
– Man tisser ofte på grund af det store vandindhold i raw food.
– Jeg oplevede ingen forandring i forhold til mine smerter, som jeg havde håbet på.

Hvad så nu?
Jeg er glad for at have prøvet en periode med raw food. Det har været mega lækkert, og det føles godt at have givet min krop så meget sund mad. Jeg har lyst til fortsat at spise meget frugt og grønt, mere end jeg gjorde før, men jeg har ikke planer om at fortsætte 100 % raw. Hvis jeg havde oplevet markante forbedringer i mit helbred, ville jeg fortsætte, men det har jeg ikke, så jeg ser ikke nogen grund til ikke også at inkludere andre sunde fødevarer, som er tilberedte. Det har været spændende at prøve noget nyt, og så er det dejligt at blive bekræftet i, at jeg kan gøre det, som jeg sætter mig for. Jeg var lidt i tvivl, om det ville blive svært, eller om jeg ville have lyst til at opgive undervejs, men det har ikke været svært, og jeg har ikke et øjeblik overvejet at droppe eksperimentet før tid. Hvis du også har lyst til at prøve raw, så synes jeg, at du skal kaste dig ud i det.

4 kommentarer (+add yours?)

 1. Pia Sofie Lotus Sommer
  feb 23, 2022 @ 21:01:30

  Kære Mia, tak for indsigten i din Rawfood rejse🙏🙏. For mange år siden havde jeg mange smerter. Jeg begyndte at arbejde mig dybere ind i mine følelser på mange forskellige områder.. Mit arbejde med kropsterapi gjorde en stor forskel.. Jeg blev smertefri og medicinfri.. I dag samarbejder jeg med min krop, og ved meget hurtigt hvad de forskellige fysiske symptomer handler om, symptomerne guider mig ind i følelser som jeg oftest ikke har lyttet nok til osv. Ønsker dig en kærlig og oplysende rejse ind i dine smerter.. Kærlige hilsner Pia 🙏❤️

  Svar

  • Mia Sommer
   maj 06, 2022 @ 14:55:08

   Tak for at dele dine erfaringer! Jeg er glad for, at du har fundet en måde at blive smertefri. Jeg håber, at det også lykkes for mig en dag 🙂

   Svar

 2. Sabrina Torrens
  feb 23, 2022 @ 22:28:17

  Kære Mia,

  De tallerkner med softicelignende mad på, hvad er det lavet af? Ser usædvanligt lækkert ud 🌸

  Hilsen Sabrina

  Sendt fra min iPhone

  Den 23. feb. 2022 kl. 17.05 skrev Mia Sommer :

  
  Mia Sommer posted: ” Hvorfor raw food?De sidste 5 uger har jeg levet udelukkende af rå frugter og grøntsager. Jeg har hørt og læst meget positivt om den måde at leve på, og jeg havde lyst til at prøve det på egen krop. Jeg er nysgerrig på at prøve nye ting, og jeg havde “

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: