Lagkagebunde

Lagkage er indbegrebet af fødselsdag, og man kan lave de lækreste veganske lagkager, men man kan ikke købe veganske lagkagebunde i butikkerne, da de indeholder mælk og æg. Heldigvis kan man bage bundene selv, og de er oven i købet tykkere og lækrere end de færdigbagte. Og så er de ikke svære at lave, selvom man skal holde tungen lige i munden, når man halverer kagen.

OBS: Hjemmebagte lagkagebunde er ikke ligeså lette og luftige, som de færdigkøbte, bl.a. fordi de er tykkere, men de smager rigtig godt, og når de lægges sammen med lagkagefyldet, er de efter min mening lige, som de skal være.

Opskriften giver 2 bunde

Ingredienser:
250 g hvedemel
250 g sukker
1 tsk. bagepulver
1 tsk. vaniljesukker
2 spsk. citronsaft
2 spsk. rapsolie
2 dl vand

Fremgangsmåde:
Bland hvedemel, sukker, bagepulver og vaniljesukker. Tilsæt citronsaft, rapsolie og vand. Bland det hele godt.

Fyld dejen i en springform med en diameter på cirka 25 cm og bag den i 25 min. ved 200 grader. Brug almindelig ovn frem for varmluft, da kagen ellers kan blive for mørk, før den er færdig. Lad kagen stå lidt i formen, inden den vendes ud til afkøling.

Halver forsigtigt kagen på midten og brug hver del som bund i en lagkage (brug en brødkniv). Jeg bager altid to portioner, så jeg kan få tre bunde i min lagkage, og den resterende bund fryser jeg ned til senere brug.

IMG_8543

IMG_8606

Forslag til fyld:
Der er næsten ingen grænser for, hvad man kan fylde en lagkage med. Jeg foretrækker en traditionel lagkage fyldt med jordbær, banan og kagecreme. Kagecremen kan laves af en pakke færdigkøbt pulver pisket med sojamælk eller anden plantemælk i stedet for komælk. De fleste pulvercremer, som findes i butikkerne, er veganske, f.eks. fra Maizena eller Dr. Oetker (kig på ingredienslisten, da de laver forskellige typer af kagecreme, og ikke alle er veganske). Pisk 1 brev kagecreme med 3 dl sojamælk (ikke 5 dl, som der står på pakken, da cremen så bliver for tynd).

Jeg foretrækker selv at lave cremen en mellemting mellem kagecreme og flødeskum, så jeg pisker derfor et brev kagecreme med en karton sojaflødeskum (2,5 dl) og 1 dl sojamælk.

Hindbær, skovbær eller blåbær er også lækkert fyld. Man kan købe bærene fra frost og lade dem tø op i køleskabet natten over, da det er billigere end at købe friske bær. Derudover kan man eksempelvis også fylde ananas, kiwi, chokolademousse eller hindbærmousse i sin lagkage.

Pynt:
Det er rigtig lækkert og fint at dekorere lagkagens sider med marcipan. 250 g marcipan rækker til én lagkage. Man skal rulle marcipanen ud mellem to stykker bagepapir og skære den til (brug en lineal), så den passer.

Lagkagens sider kan også dekoreres med vegetabilsk flødeskum. Sojaflødeskum fra Alpro er det, som jeg har haft bedst erfaring med. Den skal piskes 10 minutters tid for at blive stiv nok til at dekorere med, og hvis man tilsætter lidt citronsaft, bliver flødeskummet stivere. Put det over i en sprøjtepose med tyl eller en plasticpose, hvor det ene hjørne er klippet af, og dekorer lagkagens sider.

Hvis man ønsker lyserød glasur, kan man tage saften fra optøede jordbær eller blåbær og blande med flormelis (i stedet for vand som man normalt bruger til glasur). Hvis man vil have chokoladeglasur, kan man tilsætte kakaopulver til glasuren og gøre den så mørk eller lys, som man ønsker.

IMG_8546

img_4565

Værløse 2012

IMG_8657

København 2017

IMG_8671

IMG_9418

København 2018

København 2020

38 kommentarer (+add yours?)

 1. Maria Kinch Palvig
  nov 17, 2012 @ 17:17:25

  Åh Mia, det er altså ikke så nemt! Du må gerne komme og være ekspert i mit køkken. De bliver på ingen måde så flotte som dine.

  Svar

  • miasommer
   nov 19, 2012 @ 08:34:28

   Nej, det er ikke nemt. Hvad går galt for dig? Jeg synes selv, at det sværeste er at skære lagkagebundene over, så de bliver flotte og lige. Det er gået galt for mig nogle gange, men øvelse gør mester 🙂

   Svar

 2. Nønne Lønne
  maj 10, 2014 @ 15:40:37

  Tip: når man skal dele en kagebund er det et godt trick at gøre brug af en stærk tråd og så bare trække den igennem ganske forsigtigt. Det fungerer altid for mig.

  Svar

 3. Maja
  feb 25, 2015 @ 07:21:00

  Hej Mia
  Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvilken Maizena kagecreme du bruger. Da jeg var i Føtex sidst, var der flere muligheder. Jeg blev usikker på, om de alle er veganske.
  I øvrigt er jeg stor tilhænger af din blog. Jeg har brugt flere af dine bageopskrifter og de er til stor inspiration (og hjælp) 🙂
  Mange hilsner
  Maja

  Svar

  • miasommer
   mar 27, 2015 @ 12:24:35

   Tak for din kommentar! Jeg kan ikke umiddelbart svare dig, da jeg kun kender den ene variant af Maizena kagecreme (den med vanilje). Prøv at kigge på ingredienslisterne på de forskellige pakker, de burde være til at gennemskue.

   Svar

 4. Trackback: Perfekt vegansk lagkagebund/genoise/sandkage/roulade | PlantePusherne
 5. Zenia
  jan 23, 2016 @ 14:42:10

  Hej Mia, hvor meget natron skal der i opskriften? Der står nemlig ikke natron under ingredienser.
  Kh Zenia

  Svar

  • miasommer
   jan 25, 2016 @ 09:40:21

   Hej, tak fordi du gør mig opmærksom på det. Jeg har tidligere rettet i opskriften og glemt at rette i fremgangsmåden. Der skal ikke natron i 🙂

   Svar

 6. Tenna
  mar 28, 2016 @ 04:02:44

  Hej:)
  Jeg vil gerne lave disse lagkagebunde til min fødselsdag om en uge.
  Jeg har lige to spørgsmål til to forskellige idéer:
  – kan man bage det i 2 lagkageforme, så man undgår at skal dele dem over bagefter? eller skal de helst bages sammen og deles bagefter?
  – hvis man bager dette uden at dele lagkagebunden over, så det bare bliver 1 tyk kagebund, kan man så bruge den som kagebund hvor man laver en mousse og kommer ovenpå? eller skal jeg have fat i en anden slags kagebund til dette formål?
  Mvh Tenna

  Svar

  • miasommer
   mar 31, 2016 @ 13:47:17

   Hej Tenna. Tak for din kommentar.
   Jeg har ikke selv prøvet at bage bundene hver for sig, men jeg vil tro, at det kommer til at fungere fint, bundene skal i så fald bages i kortere tid. Men det er faktisk ikke så svært at dele dem med en brødkniv, hvis du beslutter dig for at gøre det.
   Hvis du vil bruge den som én tyk kagebund, vil jeg anbefale dig at putte en moden moset banan i dejen og erstatte noget af vandet med rapsolie (f.eks. ½-1 dl). På den måde bliver kagen mindre tør og mere svampet. Hav en god fødselsdag!

   Svar

 7. miasommer
  apr 26, 2016 @ 07:40:10

  Tak for din kommentar. Jeg er ked af at høre, at de ikke blev gode. Jeg havde faktisk lidt samme problem sidste gang, jeg bagte dem. Det er helt sikkert en opskrift, som jeg skal videreudvikle. Jeg tænker, at det måske vil gøre en forskel at putte noget fedtstof i dejen.

  Svar

 8. miasommer
  aug 29, 2016 @ 11:26:41

  Det er en af de opskrifter, som jeg har planer om selv at arbejde videre med. Jeg har ikke selv følt, at de var for tunge, men jeg vil nok prøve at tilsætte noget plantemargarine næste gang, fordi de var lidt seje i det, sidst jeg lavede dem.

  Svar

 9. miasommer
  nov 25, 2016 @ 15:45:17

  Jeg har tidligere haft det problem, at bundene blev lidt for seje, men det har jeg løst ved at tilsætte 2 spsk. olie til dejen. Disse bunde er lidt “tungere” end købte lagkagebunde, men det skyldes bl.a. at hjemmelavede bunde er tykkere end de købte (det er svært at skære dem ligeså tynde, som det kan gøres på en fabrik). Men jeg synes personligt ikke, at det gør noget, for bundene smager så godt, at man kan spise dem for sig selv, og når de er lagt sammen med creme og bær, så er de helt perfekte.

  Svar

 10. Malou
  feb 09, 2017 @ 20:11:46

  Hej Mia.
  Kan de nedfryses? 😊

  Svar

 11. Anna
  okt 15, 2017 @ 15:35:46

  De ser super gode ud, men når jeg lave dem, kommer de simpelthen bare til at blive hårde og tætte. Har du nogen gode tips?:)

  Svar

 12. Bente
  okt 24, 2017 @ 17:18:40

  Hej Mia
  Kan jeg erstatte hvedemel med glutenfri mel i din opskrift på lagkagebunde?
  Venlig hilsen
  Bente

  Svar

 13. Siff
  maj 11, 2018 @ 06:57:35

  Hej Mia

  Ved du om jeg kan bruge glutenfrimel i opskriften i stedet for hvedemel?

  Har lavet dine bunde før og synes de er super lækre ❤

  Svar

 14. Augusta
  sep 05, 2018 @ 09:09:15

  Hej Mia.
  Jeg vil kaste mig ud i at lave en vegansk lagkage, men jeg har et par spørgsmål.
  Konventionelle lagkager laves tit dagen før, så de kan stå på køl og sætte sig. Så bliver de bedre. Kan det også gøres med denne, eller bliver den for smattet?
  Jeg vil grrne pynte min med flødeskum, men kan det holde natten over, eller er det bedst at gøre lige før servering?
  Forresten elsker jeg dine opskrifter, der er lækre og nemme at gå til!
  Kh Augusta

  Svar

  • Mia Sommer
   okt 22, 2018 @ 12:01:19

   Hej Augusta. Jeg beklager det sene svar, men bedre sent end aldrig forhåbentlig 😉 Jeg plejer altid at lave lagkagen dagen før og så pynte den med vegansk flødeskum på selve dagen. Jeg vil dog mene, at du også kan pynte den dagen før. Alpros sojaflødeskum plejer at holde sig fint, pisk det evt. med lidt citronsaft for at det bliver mere stift 🙂 Jeg er glad for, at du kan lide mine opskrifter! P.S. Min datter hedder også Augusta 🙂

   Svar

 15. Sara
  jan 31, 2019 @ 10:08:50

  Lavede bundene i går og tilføjede 100g mørk chokolade (hakket). Delte bunden i to og lagde vaniljekagecreme fra dr.øetker (rørt med 3dl soyamælk) i mellem og smeltet chokolade på toppen og jordbær skåret i både også på toppen. Dette serverede jeg med pisket alpro og fik stor ros fra alle gæster 🙂

  Svar

 16. otiliahenriksen
  feb 16, 2019 @ 08:11:57

  Kan man bage dem adskilt af bagepapir?:-)

  Svar

 17. Trackback: Mad min baby spiste på sin 1 års FØDSELSDAG - 25.Maj 2019 - Hjertefamilie
 18. Pernille
  nov 13, 2019 @ 17:03:02

  Hej Mia, kan bundene laves glutenfrie?

  Svar

 19. Freja
  aug 13, 2020 @ 20:56:54

  Hej Mia 🙂
  Tak for den fine opskrift – tror bestemt jeg skal kaste mig ud i vegansk lagkage til min familiefødselsdag på søndag 🙂
  Jeg kunne dog godt tænke mig at putte nogle hakkede nødder i bundene, f.eks. hasselnødder eller mandler. Har du noget bud på, hvor meget mel jeg ville skulle undlade, hvis jeg puttede 100-200g hakkede nødder i f.eks.?
  På forhånd tak for din tid og god aften!

  Mange hilsner
  Freja

  Svar

  • Mia Sommer
   aug 18, 2020 @ 10:18:25

   Hej Freja

   Du har sikkert allerede prøvet dig frem, så måske kan du selv svare på spørgsmålet nu 🙂 Jeg ville nok ikke undlade noget mel, men bare tilføje nødderne. Det lyder som en god idé med nødder i 😛 Hvordan gik det?

   Svar

 20. Maya
  jan 08, 2021 @ 12:06:40

  Hej Mia,
  Hvilken chokolade creme er det du har brugt i videoen? Synes ikke det ligner chokolade mousse.

  Svar

 21. Marianne
  dec 22, 2021 @ 18:32:18

  Kan man få tre bunde ud af en enkelt potion? Skal lave to lagkager til imorgen, men har ikke nok sukker 🙂

  Svar

 22. R
  jun 29, 2022 @ 05:46:44

  Hejsa.
  Hvor pokker får du soyafløde henne? Jeg har været i Kvickly og Fakta, uden held.
  På forhånd tak
  Mvh Charlotte

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: