Jeg kalder dette en græskar-cheesecake i mangel af et bedre navn, for denne kage har selvfølgelig intet med ost at gøre. Men den har en tynd bund og et cremet lag, ligesom cheesecakes normalt har. Det er en forholdsvis sund kage, for den indeholder både nødder og græskar, men den smager ikke “sundt.” Den smager faktisk fantastisk, hvis jeg selv skal sige det, og mine børn er også vilde med den. Den spises iskold, og dens fyldige smag og kalorieindholdet gør, at man bliver tilfredsstillet efter et enkelt stykke. Jeg opbevarer den i fryseren, for så kan jeg lige tage et stykke op, når jeg bliver lækkersulten 😉
Til 8 personer
Ingredienser:
Bund:
200 g mandler*
50 g havregryn (kan også erstattes af nødder)
150 g bløde dadler
Evt. 1-2 spsk vand
Græskarlag:
300 g usaltede cashewnødder
300 g hokkaido græskar
200 g sirup (f.eks. ahornsirup, agavesirup eller lys sirup)
½ dl citronsaft
2 tsk. kanel
1 tsk. vaniljesukker
1 tsk. allehånde (kan undlades)
½ tsk. ingefærpulver
100 g kokosolie, smeltet
Pynt:
50 g mørk chokolade + 1 spsk. kokosolie
Sojaflødeskum (kan undlades)
*Kan erstattes helt eller delvist af andre nødder, f.eks. hasselnødder, valnødder eller paranødder.
Fremgangsmåde:
Læg cashewnødderne i blød i 2-4 timer inden brug. Dette er for at gøre dem blødere og nemmere at blende. Du kan også nøjes med at lægge dem i blød i kogende vand i en times tid.
Halvér græskaret og fjern kernerne. Skær 300 g græskar (inklusiv skræl) i mindre stykker og kog græskarstykkerne i 10-15 minutter, indtil de er møre. Hæld derefter vandet fra og sæt græskarstykkerne til afkøling. (Resten af græskaret kan gemmes i køleskabet og bruges i madlavningen en anden dag, f.eks. til græskarsuppe eller græskarboller.)
Lav bunden ved at blende mandler og havregryn i en foodprocessor, til de er finthakkede. Fjern derefter stenene fra dadlerne og blend dem sammen med havregryn og mandler. Når det er en smuldrende, finthakket masse, er den færdig. Hvis massen er meget tør, kan det være nødvendigt at tilsætte et par spiseskefulde vand.
Læg bagepapir i bunden af en springform, som måler cirka 20 cm i diameter. Læg bagepapiret på formens bund, inden du klikker springformens ring nedover. Brug fingrene til at fordele mandelmassen ud over bunden, og brug derefter en ske til at glatte ud.
Lav græskarlaget ved at blende alle ingredienserne i en foodprocessor, til det er en helt cremet og ensartet masse. Det tager op til 10 minutter og kræver, at du skraber foodprocessorens sider med en dejskraber undervejs.
Når græskarlaget er færdigt, fordeles det jævnt ud over bunden. Sæt kagen i fryseren to-tre timer (eller længere), indtil den er blevet fast.
Hvis du vil pynte kagen med chokolade, kan du hakke chokoladen og smelte den i et vandbad. Hæld lidt vand i en gryde og sæt en skål med chokoladen deri. Lad vandet småkoge og rør jævnligt i chokoladen, indtil den smelter. Tilsæt også 1 spsk. kokosolie, så chokoladen bliver mere flydende og lettere at pynte med. Brug en ske eller gaffel til at fordele chokoladen ud over kagen. Hvis du har noget sojaflødeskum, kan du med fordel pynte med det også som vist på billedet.
Tip: Opbevar kagen i køleskabet eller fryseren. Jeg foretrækker at skære kagen ud i stykker og opbevare dem i fryseren, for så kan man lige tage et stykke op, når man bliver lækkersulten (lad stykket tø lidt op, inden det spises). Det er i øvrigt nemmest at skære pæne stykker, når kagen er frossen.
okt 16, 2017 @ 05:28:38
Tak for dejlig mad Mia, altid en fin inspiration du kommer med 😍
Jeg undrer mig tit over hvilken foodprocessor du har siden du kan lave den ensartede masse, vil du fortælle det?
Kram fra K 💕
okt 20, 2017 @ 08:17:01
Tak 🙂
Jeg har en Braun FP3010 Foodprocessor. Den koster cirka 600 kr. og fungerer perfekt! 🙂
okt 30, 2017 @ 09:14:37
Fantastisk lækker kage. 1000-tak for opskriften! Min amerikanske mand erklærede, at med denne kage savner han ikke sin barndoms pumpkin pie eller cheese cake – tværtimod :o)
nov 09, 2017 @ 08:15:30
Tusind tak, det er jeg så glad for at høre, og så fra en Amerikaner 😀
dec 21, 2017 @ 11:47:26
Lækker kage! Har bare et spørgsmål om den dér “flødeskum” – er det fra en dåse? Jeg har kun prøvet at piske (piskbar) risfløde, men det blev slet, slet ikke så stift. Skulle jeg bare have været mere tålmodig? Eller bliver sojafløde fastere?
jan 10, 2018 @ 08:50:33
Jeg har brugt sojaflødeskum fra Alpro. Jeg har selv pisket det i 5-10 minutter, og så har jeg tilsat lidt citronsaft imens. Det hjælper rigtig meget på konsistensen at tilsætte citronsaft og piske det forholdsvis længe 🙂